Monday, December 11, 2017

:: Hello Kitty x Godiva Malaysia ::


Nantikan Hello Kitty x Godiva Malaysia...
Harga?
Jangan tanya!





watermark

Tuesday, December 5, 2017

:: Adab bercakap dengan suami orang! ::

Assalamualaikum & Hi!

(Medium: SMS, Telegram, perbualan telefon, Whatsapp dan yang sewaktu dengannya. )

Dah lama saya nak tegur kaum saya sendiri berkenaan perkara di atas.
Kesabaran, sangka baik dan menyerahkan semuanya kepada Allah memang menjadi perkara yg biasa si isteri buat....Tapi itu x bermakna,dia boleh dipijak2.

Teguran saya kali ini ditujukan terus buat kaum wanita yang masih belum berkahwin, tidak lagi berkahwin, apatah lagi yang sudah berkahwin.




⛔Adab 1: Jaga lenggok bahasa.
Tak perlu guna ayat-ayat manja seperti anda bercakap dengan bakal suami sendiri.
⛔Adab 2: Jaga penggunaan emoticon.
 tak sesuai digunakan langsung. Apa perasaan anda kalau wanita lain guna emoticon ini pada suami anda? Come on, this is common sense ok?
⛔️Adab 3: Usah berlebih-lebih.
Lebih-lebih ambil tahu perihal suami wanita lain.
Ada kala berlebih dari segi 'kalau bersembang/whatsapp dengan si suami amboi panjangnya berjela,kemain berbunga macam orang bercinta..panggil SAYANG.... BI..BABI la....
⛔Adab 4: Jika nak bergambar, jaga jarak.
Bab ni memang sensitif apatah lagi apabila suami seorang 'public figure'. Tak salah bergambar. Kami si isteri faham kerjaya suami yang menjadi perhatian dan idola ramai. Hanya jaga adab ketika bergambar. Kalau bergambar berdua sahaja tetapi sampai bahu bertemu bahu, dada rapat ke dada...apa kes?dh lama hidup ke?
Saya x salahkan si lelaki saja. Kita wanita jaga lah diri. Syok sangat sampai boleh jadi fitnah, kan berdosa tu?
⛔️Adab 5: BIG NO to any kind of physical contact.
Yang ni wajib ditegur, sebab sakit mata melihat kaum sendiri yang kadang-kadang dah bergelar isteri orang pun, tapi tangan tak boleh nak kawal. Bertepuk tampar dengan suami orang, atau lelaki yang bukan muhrim.
Banyak cara boleh bergurau, pilih lah yang lebih bertempat. Jangan pakai redah ja dengan alasan 'Anggap adik / abang' dan sebagainya.
Yang terlupa hal ini, lepas ni beringat-ingatlah ya.
JAGA ADAB,JAGA KELAKUAN,JAGA BATASAN.
Perkara macam ni dah banyak berlaku dalam masyarakat dunia tanpa sempadan sekarang. Bukan hanya bermaksud 'dia tulis sebab jadi kat dia', ..jangan gitu sis..saya ni suka share pengalaman saya..umpama saya mencari pahala juga dgn menyebarkan Peringatan bersama.
I've done my part to say this out loud as a wife. It's now up to you to choose how you respond to this posting.
Open up and learn.
p palang s : wahai isteri orang, suami korang tau tak korang call/whatsapp/email/sms/bisik² dengan lelaki lain atau suami orang lain?
#RespectOtherWomen

Friday, November 24, 2017

:: Review - Coco Movie ::



Assalamualaikum/Hi,

Kali ni ai nak review animated movie COCO.
Seriously korang yang ada anak, bawaklah derang p tengok movie ni. Sebab memang seronok dan menyentuh hati.
Ai bawak Mimi & Bidadari.

Dan............siap ada "FREE" movie tau! - Olaf Frozen Adventure.



Sebelum movie COCO ditayangkan penonton akan dihidangkan dengan movie Olaf Frozen Adventure. Duration movie Frozen ni dalam 30 minit.


Cerita ni ringan je, muzikal. Kisahnya bermula bila Arendale nak sambut Christmas, tapi Elsa & Anna TAK ADA tradition family, ye la parents derang kan meninggal lama dah. 


So, OLAF ni tawarkan la diri nak mencari tradisi yang hilang tu. Dalam perjalanan dia mencari tradisi tu macam-macam orang dia jumpa tapi waktu dia nak balik istana kecelakaan menimpa.......jadinya Elsa & Anna dan seisi negeri pergi cari Olaf. Selebihnya korang p tengok sendiri la ye.



-------------------------------------------------------------------

Habis cerita Frozen ni, mulalah movie COCO.


Cerita tentang muzik tapi movienya BUKAN muzikal. Sangat kekeluargaan. Cerita pasal sorang budak nama Miguel yang sangat minat muzik tapi keluarganya dari nenek moyangnya MELARANG ahli keluarga terlibat dengan muzik malah muzik diharamkan dalam keluarga tersebut. Keluarga Miguel ni keturunan tukang kasut. Miguel ni curi-curi main muzik sebab dia sangat suka kan sorang ahli muzik yang namanya Del La Cruz.

Satu hari ada pertandingan bakat dengan pekan kampung dia, tapi dia kantoi masa nak pergi pertandingan tu sebabnya masa dia kantoi dia terus terang je kenapa dia suka muzik dan kenapa tak de sorang pun ahli keluarga dia cakap kat dia yang Del La Cruz tu moyang dia! Haaaa........semua ahli keluarga terkejut. Dia pun lari dari rumah, degil nak masuk jugak pertandingan tu. Tapi dia tak de gitar sebab nenek dia dah pecahkan gitar dia. Tetibe dia teringat yang dia pernah nampak Gitar dalam makam Del La Cruz nih. FYI, orang kampung dia ni sangat memuja Del La Cruz tau!


Dia pun pergi la curi gitar tu dengan harapan dapat masuk pertandingan, tapi lain pulak jadi. Tau-tau je dia dah ada 'on the other side' bersama orang yang dah mati termasuk la moyang-moyang dia yang terdahulu. 



Tapi dia tak mati, menurut 'admin' kat dunia tu katanya dia terkena 'sumpahan' nak break sumpahan tu dia kena dapat 'blessing' dari ahli keluarga yang dah mati supaya dia boleh balik ke dunia asal.




Bermulalah adventure dia bila ahli keluarga dia yang dah mati pun tak suka jugak muzik dan dia akhirnya nekad nak p cari moyang dia si Del La Cruz tu,




 TAPI...........................TAPI........... TAPI...........cerita ni ada twist yang sangat tak disangka tau. Dalam adventure dia tu dia jumpa kawan baik baru dia nama Hector. Hector ni seorang entertainer. So, Hector ni la yang temankan dak Miguel ni mencapai misinya. Tak nak cerita panjang-panjang nanti spoil pulak kan. 


Movie dia memang best sebab buat Bidadari duduk diam dan cakap "Mama...sian dia..", "mama...sedih", "Lari.....lari....", "No..no..jangan amik gitar tu".
Itu menunjukan bahawa cerita dia dapat menambat mata Bidadari.
Memang ada part yang agak menyentuh hati. ADa part yang boleh buat kita ketawa terbahak-bahak. So, pergi la tengok kalau ada masa.

Ai bari 9/10 bintang untuk movie COCO ni!

 watermark

Thursday, November 23, 2017

:: I am Against Eating Cats and Dogs! ::


Assalamualaikum & Hi,
Ai nak mintak tolong uolls semua untuk sign petition ni.
Petition berkenaan dengan   "Saya Menentang Makan Daging Kucing dan Anjing!"



KLIK SINI  untuk sign petition.
PENCINTA HAIWAN MALAYSIA KATAKAN TIDAK KEPADA MEMAKAN KUCING DAN ANJING!
Warga Malaysia TIDAK menganggap kucing dan anjing sebagai haiwan ternakan.
Pembunuhan haiwan kesayangan sebagai bahan makanan adalah menjijikkan kerana ia boleh menyebabkan penyebaran penyakit dan penyembelihan haiwan tersebut dilakukan secara yang kejam yang mana ia melanggar Akta Kebajikan Haiwan 2016 dan jumlah penalti adalah RM 25,000 ke RM 100,000.  
Taiwan adalah satu-satunya negara Asia yang mengharamkan pemakanan kucing dan anjing.
Kami yang menanda-tangani petisyen ini amat mengambil berat dan ingin menggesa Jabatan Perkhidmatan Veterinari (DVS) untuk mengambil tindakan and untuk menggubalkan undang-undang yang mengharamkan pemakanan kucing dan anjing!




watermark

Tuesday, November 21, 2017

:: Review KFC Chizza ::




Semalam ternampak post dalam FB yang KFC akan keluar menu baru 21/11/2017, dek kerna KFC ni dekat dengan opis. Ai pun pergi la KFC semata-mata nak merasa enak ke tidak CHIZZA ni.

Well, ai bagi 3.5/5 star.


Dari segi rasa daging ayam - BIASA & tak berapa lembut
Topping & gravy : sama macam hawaiian pizza (ada nenas segala)
Cheese topping : Hmmm....so-so maybe sebab terlampau lama masak or api agak kuat.

Siapa suka makan pizza tapi jenis suka ratah topping, menu ni memang sesuai untuk korang.

Set A : Chizza+fries+soft drink RM11.90++
Set B : Chizza+fries+ayam seketul+soft drink RM15.90++
Ala cart : Chizza RM7.90++




Begitulah review ai kali ni..yang pasti ai tetap suka CHEWWY CHEESE..sedappppppppppppppppppppppppppppppppp!!!!!







Monday, November 20, 2017

:: Review - Justice League ::


Akhirnya berkesempatan jugak nonton Justice League ni. Padahal plannya hari Khamis lepas.




Ai macam biasa bawak anak-anak ai pergi tengok sekali, memang akan bawak Mimi sebab dia akan cakap paling jujur sekali, lagipun dia memang dah kenal hampir semua character DC.

So, jom ai mulakan.

Permulaan cerita oklah sebab boleh  buat si Bidadari diam kat seat dia, maksudnya starting cerita dapat buat dia duduk diam dan fokus pada screen sampai dia tersebut "terkejut cha.." masa part Batman letopkan 'jembalang'.

Movie ni berkenaan Batman mencari TEAM untuk defeat orang jahat, sebab dia sendiri tak boleh nak kalahkan orang jahat tu sendiri. Dia berjaya buat Wonder Woman join team dia. Dalam hati Batman dia macam salahkan diri dia sebab Superman mati sebab dia. Dia cuba yakinkan Aquaman, tapi Aquaman macam menolak sebenarnya. Part dia merisik The Flash tak berapa nak susah sebab 'budak-budak' macam The Flash memang jenis excited memanjang.




Kemudian, seperti biasa cerita-cerita DC agak slow sikit...intro kan dulu alkesah mana,sebab musabbab dia "mother box", "stephhenwolf", puak amazon, puak atlantis, cyborg,  intro the flash sikit..bla bla bla.





Yang tak buat cerita jadi boring pada pengamatan ai adalah sisi LAWAK "The Flash". Tak de action yang extreme.





Part Superman hidup balik semula pun tak menerujakan ai. Hahahahaha.




Jadinya apa yang boleh ai cakap cerita ni wajar jugak dibagi pujian. Sebab bila tanya Mimi best ke idok..katanya "BEST!" tapi nada dia tak seseronok masa dia tengok THOR RAGNAROK.

So, sesiapa nak pegi tengok bolehlah berbuat demikian - berbaloi jugak bayar ticket.

Overall ai bagi 7/10 stars!


watermark

Thursday, November 16, 2017

:: Happy Meal Hello Kitty - USA version ::



sembang-sembang dengan sorang kenalan dekat US ..dia terkejut bila bagitahu kat Malaysia hanya keluar 4 dari 8 toys kat US. Tapi derang keluar lewat berbanding Malaysia, collection ni baru je keluar 7/11/2017 haritu..tapi serius best!





watermark

Monday, November 13, 2017

:: Senarai/Finalis Anugerah Juara Lagu ke-32 ::



Daripada 30 senarai lagu yang bertanding, hanya 12 lagu finalis lagu sahaja yang layak bertanding di Anugerah Juara Lagu 2018 (AJL 32). 


Berikut adalah senarai 12 Finalis lagu AJL 32.

1. Faizal Tahir – Sejati
2. Haqiem Rusli – Tergantung Sepi
3. Hael Husaini – Jampi
4. Dayang Nurfaizah – Separuh Mati Ku Bercinta
5. Altimet – Amboi
6. Syamel – Lebih Sempurna
7. Hazama – Aku Yang Sebenar
8. Salma – Akhirnya Cinta
9. Wany Hasrita – Menahan Rindu
10. Syamel & Ernie Zakri – Aku Cinta
11. Khai Bahar – Bayang
12. Ara Johari – Warkah Untukku

watermark

Monday, October 30, 2017

:: Tamrab Muslim Restaurant, Hat Yai, Thailand ::

Ini bukan pertama kali ai ke sini tapi baru kali ni rasa rajin nak menulis tentang Tamrab Muslin Restaurant ni.

Kalau korang nak ke Hatyai dan duduk bermalam di sana, pastikan korang cari peluang untuk bersarapan di Tamrab. Sebabnya? Makanan pastinya halal dan sedap.


Dekat sini hidangan paling famous adalah nasi kerabu daging bakar dengan mee celop! Selain dari tu ada nasik lemak, roti canai, pulut ayam, nasik campur dan macam-macam lagi la. Kalau tengahari ada masakan panas - TOM YAM PUTIH dia sedap boh!



Harga makanan pulak bermula RM1.50. Teh tarik kat sini jugak cukup power.
Selain dari tu restoran ni bagi akses Wi-Fi percuma. 



Cara nak ke sini tak susah, kalau korang duduk hotel Kosit & Aloha hotel (jalan kaki je). Hotel lain boleh naik tuk-tuk tapi biasanya korang akan nampak bas-bas pelancongan Malaysia depan kedai nih.



 

Macam ai sendiri memang kalau sarapan pagi tu tak de tempat lain dah ai akan pergi memang sini la tempatnya sedap nasi kerabu depa is my favorite!
watermark

Friday, October 27, 2017

:: Bukit Tinggi, Pahang ::



Cerita Bukit Tinggi ni, cerita last minute jugak. Disebabkan tak tahu nak pergi mana sebab Ahad ada dekat KL kitaorang pun buat plan nak pergi bawak mak ayah pergi Kuantan tapi last-last sekali tukar plan terus pergi jalan-jalan Bukit Tinggi.





Bukit Tinggi bukan ada apa sangat pun kecuali nak jalan-jalan tengok keadaan sekeliling. Sekali lagi jadi tour guide untuk day trip kali ni.

Bertolak dari KL jam lebih kurang 1000. Kepada sesiapa yang tak pernah pergi Bukit Tinggi anda di nasihatkan untuk makan kenyang-kenyang atau bawak je bekal. Sebab kos makan dekat Bukit Tinggi memang sangat mahal kecuali korang berniat nak belanja makan semua orang.Rate makan kat sini untuk seorang campur gst ngan air minum dalam RM30++ sekepala. WESTERN je semua kecuali korang nak makan ais krim Mat Kool beharga RM4.50


Dulu kat atas Bukit Tinggi ni memang ada kedai makanan/masakan melayu yang harganya boleh tahan sesuai dengan tempat. Tapi sekarang dah tak de tak tau kedai tu pergi mana.


Sekali lagi, memang ramai jugaklah yang bertandang ke Bukit Tinggi hari Ahad tu. Jalan memang tak jem tapi......orang ramai terutama kat Japanese Village tu. Lepas tu Botanical Garden yang atas sikit dari Japanese Village tu dah TUTUP ye sebab ai nampak macam bumbung-bumbung kat situ dah roboh.  Maka bersedialah untuk bersesak di tempat yang lainnya.




Cuaca? Biasa-biasa.
Angsa dalam tasik kecik tu masih manja macam dulu...hahaha.


Antara tempat yang korang atau selalunya orang pergi kalau ke Bukit Tinggi ni :




Colmar Tropicale (yang bangunan ala-ala kat oversea orang cakap)
Japanese Village (sila la pergi hari biasa kalau tak ...tak de la korang nak rasa pakai kimono :P)



Botanical Garden - MAAF time ai pergi baru ni TUTUP dah
Tatami Spa - TUTUP jugak masa ai pegi

Tempat yang lain macam horse trail, rabbit park ni ai rasa better uolls pergi farm in the city. Jujur tak pendapat ai? Hahahahahaha.....



[Incik Pinky...manjang dia je posing, kita tak de pun gambar....nasib seorang photographer part-time macam ai.... :( ]


watermark

Thursday, October 26, 2017

:: Cameron - September 2017 ::



Haa.....tak tahu trip yang keberapa kali untuk 2017. Kalau tak disebabkan nak ambik gambar outdoor pengantin baru sambil bawak derang jalan (dan seorang lagi pasangan tambahan) mungkin akan kembali ke Cameron Bulan November sebab bz yang amat sangat.





So, disebabkan plan tersangat last minute terkena pulak waktu penjawat awam dah gaji, hotel rata-rata dah penuh. Makanya terpaksa book sahaja hotel yang mana ada.

Kali ni kami duduk di Hotel Pop Ash dekat Brinchang, sederet dengan Hotel Jasmine (use to be my fav), Hotel Remix, Hotel Brinchang.



Sekali lagi la ai cerita, Brinchang sekarang bila malam DAH MATI sebab Pasar Malam Brinchang dah bertukar lokasi. Mana lokasinya? Korang boleh klik dekat SINI. Dengar cerita tahun depan akan bertukar lokasi sekali lagi dari Golden Hill ke mana...? Entahlah!




Dan ini juga kali pertama dalam sejarah beratus-ratus kali naik Cameron ai boleh tersangkut dalam jem yang MAHA dasyat turun dari Big Red Farm makan masa 2 jam++ sungguh tak ku sangka! Serious sepanjang pengalaman ulang-alik Cameron hampir setiap bulan belum terkena lagi jem macam ni!



Mujur 3 pasangan yang ai bawak semua okay-okay belaka. Dah macam pemandu pelancong rasanya.



Masa yang ada kat Cameron Highland memang digunakan sebaiknya dengan mengelak pergi ke tempat-tempat yang memang confirm sesak. Buat yang mana WAJIB pergi sudah sebab nak kejar masa sama 2 hari 1 malam je kot (Jumaat & Sabtu).





Singgah Cameron Valley, Ladang Boh Sugei Palas, Pasar Malam Brinchang, Kea Farm, Big Red Starwberry Farm, Makan stim boat & shell out.






Ai cakap kat derang next time nak pergi kita plan je p hari yang tak super peak. Yang penting masing-masing puas hati sebab depa dok borong sayur starwberry segala sampai penuh 2 bijik kereta!



Uolls Boleh Jadi Suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...